Jelenlegi hely

Pencil - Prototípus készítés szabad szoftverrel

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"4","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"240","style":"float: left; margin-right: 10px;","width":"180"}}]]A szoftver- és weboldal fejlesztés korai szakaszát nagyban megkönnyíti valamilyen prototípus (idegen szóval: mockup, prototype vagy wireframe) készítő eszköz használata. Segítségével gyorsan fel tudjuk vázolni az alkalmazás felhasználói felületének felépítését, a tartalmak elrendezését anélkül, hogy belefognánk a kódolásba.

Ennek segítségével még az érdemi munka megkezdése előtt tisztázhatjuk a megrendelővel az elképzeléseit, megkímélve magunkat sok felesleges munkától. Minig jól jön, ha nem több órányi kódolás után derül ki, hogy a megrendelő egészen másképp gondolta az adott funkció működését.

 

Számos jó minőségű eszköz található az Interneten, a teljesség igénye nélkül pár igen jól sikerült darab:

Ezek többsége azonban nem inygenesen használható szoftver, vagy csak bizonyos funkciókat érhetünk el fizetés nélkül. Persze nem kell nagy összegekre gondolni, más kereskedelmi programokhoz képest jelentősen kedvezőbb az árazásuk.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"5","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"202","style":"display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;","width":"690"}}]]

Aki még ennyit sem szeretne kifizetni egy ilyen eszközért, annak jól jöhet a Pencil (http://pencil.evolus.vn) nevű eszköz, mely GPL v2 liszensz alatt érhető el. Eredetileg Firefox kiegészítőként készült, de jelen pillanatban csak a böngésző 3.x verziójú változatához érhető el. Ugyan létezik nem hivatalos átirat Firefox 4-esre is, de a megoldás nem hibátlan.

Így ha használni szeretnénk a fenti eszközt és a gépünkön már 3-asnál újabb verziójú Firefox fut, két lehetőségünk maradt: 1) telepítjük a Firefox mellé a 3-as verziót is (http://bit.ly/eow5lF), vagy 2) telepítjük az XULRunner projekt segítségével készített önálló telepítő csomagok egyikét.

Én végül az utóbbi megoldást választottam. Windows 7 operációs rendszerre minden további nélkül települ a program, Ubuntu Linux alatt már nics ilyen kényelmes dolgunk. Arch Linux-hoz és Fedora-hoz elérhető telepítő csomag, Ubuntu Linux esetében a tar.gz csomagot kell letöltenünk.

A tar.gz-ből való telepítéshez először is telepítenünk kell az xulrunner-1.9.2 csomagot (vagy e feletti verziót). Nekem ez Ubuntu 11.04 alatt már telepítve volt (egyébként a "sudo apt-get install xulrunner-1.9.2" parancs feltelepítette volna). A tömörített mappa a már lefordított programot tartalmazza. Én készítetem egy Pencil mappát az /opt útvonalon, ide csomagoltam ki a programot. A mappában található pencil állománnyal indítható a program.

Telepítés után ért egy kis meglepetés: a rendszeremre előzőleg már feltelepítettem a szintén pencil nevet viselő rajzprogramot, így ha a parancssorba pencil-t írok, akkor a rajzprogram indul el. A prototípus rajzoló eszközhöz az /opt/Pencil/pencil binárist kell indítanom.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"6","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"388","style":"display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;","width":"690"}}]]

A program indítása után a bal oldalon láthatjuk a "Collections" fülön a felhasználható eszközkészleteket, amelyeket bővíthetünk. A Pencil projekt weboldaláról letölthető több ilyen Stencil-nek nevezett eszközkészlet is (http://pencil.evolus.vn/en-US/Downloads/Stencils.aspx). Ilyen Stencil-eket mi is készíthetünk, melyhez a weboldal ad egy kis segítséget: http://pencil.evolus.vn/en-US/DevGuides.aspx.

A kiegészítő eszközkészletek telepítéséhez a bal oldalsávon a Collections fül területén kell jobb egérgombbal kattintanunk, és az előugró menüből kiválasztanunk az "Install new collection..." pontot. A letöltött csomagokat nem kell kitömörítenünk, a zip fájlokat kell megadnunk a telepítéshez.

Képek forrása:

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Frissítés Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.