Jelenlegi hely

Pencil - Prototípus készítés szabad szoftverrel

Hibaüzenet

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

A szoftver- és weboldal fejlesztés korai szakaszát nagyban megkönnyíti valamilyen prototípus (idegen szóval: mockup, prototype vagy wireframe) készítő eszköz használata. Segítségével gyorsan fel tudjuk vázolni az alkalmazás felhasználói felületének felépítését, a tartalmak elrendezését anélkül, hogy belefognánk a kódolásba.

Ennek segítségével még az érdemi munka megkezdése előtt tisztázhatjuk a megrendelővel az elképzeléseit, megkímélve magunkat sok felesleges munkától. Minig jól jön, ha nem több órányi kódolás után derül ki, hogy a megrendelő egészen másképp gondolta az adott funkció működését.

 

Számos jó minőségű eszköz található az Interneten, a teljesség igénye nélkül pár igen jól sikerült darab:

Ezek többsége azonban nem inygenesen használható szoftver, vagy csak bizonyos funkciókat érhetünk el fizetés nélkül. Persze nem kell nagy összegekre gondolni, más kereskedelmi programokhoz képest jelentősen kedvezőbb az árazásuk.

Aki még ennyit sem szeretne kifizetni egy ilyen eszközért, annak jól jöhet a Pencil (http://pencil.evolus.vn) nevű eszköz, mely GPL v2 liszensz alatt érhető el. Eredetileg Firefox kiegészítőként készült, de jelen pillanatban csak a böngésző 3.x verziójú változatához érhető el. Ugyan létezik nem hivatalos átirat Firefox 4-esre is, de a megoldás nem hibátlan.

Így ha használni szeretnénk a fenti eszközt és a gépünkön már 3-asnál újabb verziójú Firefox fut, két lehetőségünk maradt: 1) telepítjük a Firefox mellé a 3-as verziót is (http://bit.ly/eow5lF), vagy 2) telepítjük az XULRunner projekt segítségével készített önálló telepítő csomagok egyikét.

Én végül az utóbbi megoldást választottam. Windows 7 operációs rendszerre minden további nélkül települ a program, Ubuntu Linux alatt már nics ilyen kényelmes dolgunk. Arch Linux-hoz és Fedora-hoz elérhető telepítő csomag, Ubuntu Linux esetében a tar.gz csomagot kell letöltenünk.

A tar.gz-ből való telepítéshez először is telepítenünk kell az xulrunner-1.9.2 csomagot (vagy e feletti verziót). Nekem ez Ubuntu 11.04 alatt már telepítve volt (egyébként a "sudo apt-get install xulrunner-1.9.2" parancs feltelepítette volna). A tömörített mappa a már lefordított programot tartalmazza. Én készítetem egy Pencil mappát az /opt útvonalon, ide csomagoltam ki a programot. A mappában található pencil állománnyal indítható a program.

Telepítés után ért egy kis meglepetés: a rendszeremre előzőleg már feltelepítettem a szintén pencil nevet viselő rajzprogramot, így ha a parancssorba pencil-t írok, akkor a rajzprogram indul el. A prototípus rajzoló eszközhöz az /opt/Pencil/pencil binárist kell indítanom.

A program indítása után a bal oldalon láthatjuk a "Collections" fülön a felhasználható eszközkészleteket, amelyeket bővíthetünk. A Pencil projekt weboldaláról letölthető több ilyen Stencil-nek nevezett eszközkészlet is (http://pencil.evolus.vn/en-US/Downloads/Stencils.aspx). Ilyen Stencil-eket mi is készíthetünk, melyhez a weboldal ad egy kis segítséget: http://pencil.evolus.vn/en-US/DevGuides.aspx.

A kiegészítő eszközkészletek telepítéséhez a bal oldalsávon a Collections fül területén kell jobb egérgombbal kattintanunk, és az előugró menüből kiválasztanunk az "Install new collection..." pontot. A letöltött csomagokat nem kell kitömörítenünk, a zip fájlokat kell megadnunk a telepítéshez.

Képek forrása:

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.