Jelenlegi hely

JSONP adatforrás előállítása Drupal segítségével

Hibaüzenet

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Mobiltelefonra készülő alkalmazások írásakor gyakran merül fel az igény arra, hogy a programunk egy távoli adatforrásból (valamilyen szerverről) olvasson be adatokat. Webes technológiák használatakor a kliens és szerver közötti adatátvilelre gyakran használják a JSON (JavaScript Object Notation) adatformátumot. Ha a weboldalunk adatokat akar lekérni a szervertől a teljes oldal újratöltése nélkül, egy ajax kéréssel JavaScript kódból megtehetjük ezt. Ha az adatforrás azonos domain alatt érhető el mint amin a weboldal fut, a JSON formátum megfelelő is lesz.

Ha viszont az adatforrásunk eltérő domain alatt található mint a futó weboldal, vagy nem weboldalról, hanem egy mobil alkalmazásból kívánjuk elérni azt, a JSON formátumra épülő adatcsere nem fog működni (biztonsági megfontolásokból JSON adatforrást csak azonos domainnév alól érünk el).

Erre kínál megoldást a JSONP (JSON with Padding) kommunikáció. Egy JSON adatlekérés a következőképpen nézhet ki:

http://valami.hu/json/adatok

A szervertől kapott válasz:

{
  "Name": "Foo",
  "Id": 1234,
  "Rank": 7
}

Ugyan ez JSONP formátumban:

http://valami.hu/json/adatok?callback=parseResponse

És a kapott válasz (amit valamilyen szerver oldali script állít elő, felhasználva a kérésben kapott callback paraméter értékét):

parseResponse({
  "Name": "Foo",
  "Id": 1234,
  "Rank": 7
});

JSONP kiszolgálása Drupal-lal

A feltelepített Drupal 7-es oldalon létrehoztam egy tartalomtípust a kívánt mezőkkel és felvettem belőle pár próba tartalmat. A JSONP tartalom előállításához a következő kiegészítő modulokra lesz szükségünk:

A Views, Views UI, Chaos tools és Views JSON modulokat kell bekapcsolnunk.

Készítsük el a kívánt adatokat tartalmazó nézetet (view), válasszuk ki a "JSON data document" formátumot!

A nézet szerkesztésekor megjelenő előképen a következőt láthatjuk:

Ez egy szabványos JSON formátumú kimenet, látszólag megfelelő is. Ha viszont elmentjük a nézetet és megnyitjuk a hozzá tartozó url-t, a következőt kapjuk:

Egyrészt a kimenetet "magában" kellene látnunk, a szokásos smink elemek nélkül, másrészt ez még mindig csak JSON adat, nem JSONP. A megoldáshoz a nézetünk formátumának beállításait kell megvizsgálnunk (Format / Settings):

A JSONP prefix mezőhöz beírtam a callback nevet, valamint kikapcsoltam a "Views API mode" beállítást. 

A nézethez beállított url végére ha beírjuk a ?callback=jsonCallback paramétert, a következő kimenetet kapjuk:

Ez már megfelelő.

Az alkalmazásunkból a következő kóddal tudjuk feldolgozni az adatokat (a konkrét alkalmazás PhoneGap segítségével, jQuery felhasználásával készült, egy remote-data id-vel rendelkező sorszámozatlan listába helyezi el az adatforrás egy-egy mezőjét):

Új hozzászólás

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.