Jelenlegi hely

C programozás - Helló világ!

A C programozási nyelv a '70-es évek elején jelent meg, Dennis Ritchie és Ken Thompson fejlesztette ki UNIX rendszerekre. Bár felhasználói programok készítésére manapság ritkán használják és weboldalak programozása is igen körülményes lenne a segítségével, operációs rendszerek, rendszerszoftverek és játékok készítéséhez mind a mai napig gyakran használják.

Nagyon sok modern programozási nyelv szintaxisa a C nyelv szintaxisából származik, így a C nyelv elsajátítása után a Java, JavaScript, C#, PHP nyelvek tanulása valamivel könnyebb lehet, mintha Pascal alapismeretekkel kezdenénk neki.

A programíráshoz alapvetően két "eszközre" lesz szükségünk:

  • egy szerkesztőprogramra (IDE), aminek segítségével a forráskódot megírjuk
  • és egy C fordítóra, amivel lefordíthatjuk a forráskódunkat egy futtatható programmá

Quincy 2005

Habár nem valami friss szoftver és van pár komoly hiányossága a mai modern fejlesztőeszközökhöz képest, mégis a tanulási folyamat elején jó szolgálatot tehet a Quincy 2005. A legfrissebb verziója az 1.3-as, ami 2008 februárjában került kiadásra. Fő előnye, hogy egy kis méretű telepítőkészlettel a szerkesztővel együtt települ a GNU C fordító is, így a program telepítése után nincs szükségünk semmilyen egyéb beállításra, rögtön nekiláthatunk a programírásnak. Mint a C fordító, mint maga a Quincy szerkesztő felület ingyenesen elérhető.

A program Google segítségével is könnyen megtalálható, az alábbi oldalról tölthető le a 18MB-os telepítőjészlet: http://www.codecutter.net/tools/quincy/

Helló világ!

A program indítása után készítsünk egy új C forrásfájlt:

Láthatjuk, hogy a szerkesztővel C++ programokat is írhatunk (a C nyelv Objektum orientált kiegészítése), de egyenlőre maradjunk a C nyelvű programoknál.

A megjelenő programablakba írjuk be a következő kódot:
(a szövegszerkesztő sajátossága, hogy bizopnyos esetekben a kurzormozgató billenyűk nem úgy viselkednek agogy várnánk, vagyis nem a kurzort mozgatják 1-1 pozícióval, hanem a teljes programkódot görgetik fel/le, vagy egész szavakat ugranak át jobbra/balra - ezen segíthet, ha a Ctrl gombot egyszer-egyszer lenyomjuk, utánna egy darabik "normál" üzemmódban működnek a kurzormozgató billentyűk)

#include <stdio.h>

int main() {
	printf("Hello vilag!\n");
}

Ne felejtsük el elmenteni a programot! A programot lefordítani és futtatni a futó embert ábázoló ikonra kattintva tudjuk (vagy az F9 billentyű lenyomásával):

Futás közven egy ablakban megjelennek a fordítási üzenetek, ha hibás a kód, akkor a hibaüzeneteket is itt láthatjuk. Egy parancssoros ablakban pedig a program kimenetét látjuk, Entert-t ütve tudunk visszatérni a szerkesztőhöz (a fordítási üzenetek ablakát a Close gombbal zárjuk be, mert ha az ablak bezáró gombját használjuk, magát a Quincy-t is bezárhatjuk).

Sajnos a fejlesztőeszköz nincs felkészítve az ékezetes karakterek használatára, Így lehetőség szerint a szövegkiításokban se használjunk ilyen karaktereket.

A program rövid magyarázata

Minden C proram tartalmaz egy main nevű speciális függvényt, ami a program belépési pontja. A hozzá tartozó kapcsos zárójeles utasításblokk parancsait kezdi el végrehajtani a számítógép a program indítása után. A main kulcsszó elé írt int típusmeghatározás a függvény visszatérési értékének típusát határozza meg. Ennek segítségével a program képes visszaadni egy hibakódot, ami egy egész szám (ebben a programban nem foglalkozunk ezzel, habár az int típust a main függvény esetéven kötelező megadni).

A programunk csupán egy sornyi végrehajtandó kódot tartalmaz: a printf függvényt hívjuk meg. A függvény a paraméterében kapott szöveget írja ki a szöveges képernyőre (parnacssoros ablakba). A \n kifejezés annyit tesz, hogy a szöveg kiírása után a további kiírások új sorban kezdődjenek (sortörés). Mivel a printf függvény nem tartozik a C nyelv alapvető parancsai közé, így az őt tartalmazó stdio.h header fájlt az #include direktívával meg kell hívnunk a programunk elején.

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Frissítés Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.