Jelenlegi hely

Java programozás - Helló világ!

Hibaüzenet

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

A Java egy általános célú objektum orientált programozási nyelv, melyet a Sun Microsystems fejlesztett ki a '90-es évek elején (a céget azóta felvásárolta az Oracle, így manapság már az Oracle adja ki és tartja karban a Java egyes verzióit). Egyik fő erőssége, hogy a kész Java alkalmazásunkat (bizonyos megkötésekkel) bármely gépen és operációs rendszeren futtathatjuk, amelyre fel van telepítve a Java Virtuális Gép (JVM - Java Virtual Machine.

JRE vagy JDK?

A Java alkalmazások futtatásához telepítenünk kell a Java-t, pontosabba a Java Runtime Environment-et (JRE), melyet legegyszerűbben a http://java.com oldalról tudunk letölteni. Ez tartalmazza a számítógépünkre és operációs rendszerünkre elkészített Java viruális gépet, amelynek segítségével futtathatjuk a Java-ban írt alkalmazásokat.

A programfejlesztéshez viszont ez nem elég, le kell töltenünk az aktuális JDK-t (Java Development Kit), valamint szükségünk lesz a fejlesztéshez egy szerkesztőprogramra, IDE-re (Integrated Development Environment) is. A két legelterjedtebb ingyenesen is elérhető fejlesztőkörnyezet a Java-hoz a NetBeans és az Eclipse. Mivel a NetBeans-t is az Oracle tartja karban, az oldalukon elérhető egy telepítőkészlet amely mind a JDK-t mind a NetBeans-t tartalmazza. A letöltéséhez írjuk be a keresőbe a JDK kucslszót, az első találat a megfelelő letöltőoldal lesz: http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html.

A letöltéshez el kell fogadnunk a liszensz feltételeket, majd válasszuk ki az operációs rendszerünknek megfelelő telepítő csomagot:

Programozzunk!

Telepítés után indítsuk el a NetBeanst és hozzunk létre egy Java Application típusú projektet:

Az előre generált kódot egészítsük ki a jelölt sorral:

A programot a Run menü Run projekt pontjára kattintva tudjuk lefordítani és elindítani (a zöld lejátszó gomb ikon ki van téve az ikonsorra is, illetve az F6 billentyű lenyomása is ezt a műveletet indítja).

A program kienete a NetBeans-en belül a képernyő alján egy Output ablakban jelenik meg:

Jól látható, hogy a Java elboldogul az ékezetes karakterek kiírásával, mivel UTF-8 kódolást használ (azért a projektek és fájlok neveiben tartózkodjunk az ékezetek használatától).

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.