Jelenlegi hely

Új hozzászólás

Java Swing - Grafikus felület kialakítása

magyar

Első lépésként hozzunk létre egy új projektet: (Java -> Java Application)

A projektet elkészítő varázsló következő oldalán ki kell töltenünk a projekt neve (Projekt Name) mezőt. Kezdjük nagybetűvel a nevet, betartva a [url=http://hu.wikipedia.org/wiki/CamelCase]CamelCase[/url] írásmód szabályait! Jobban járunk, ha a projektek (és osztályok) neveiben nem alkalmazunk ékezetes karaktereket. Mivel most nem konzolos alkalmazást akarunk készíteni, vegyük ki a pipát a Create Main Class opció elől!

Az elkészült alkalmazásunk Source Packages mappájában most nem találunk forrásfájlt. Adjunk hozzá a projekthez egy JFrame típusú osztályt!

Az osztály neve kezdődhet a projekt nevével, ezt egészítsük ki még az ablakra jellemző információval! Mivel ebben a próbaalkalmazásban csak egy ablak fog szerepelni, én most az UI (User Interface) rövidítést alkalmatom. A csomag (Package) nevét is meg kell adni, ha nincs egyéb ötletünk, ez lehet a projekt neve csupa kisbetűvel írva.

Ezzel elkészült az osztály, megjelenik az ablaka és vele együtt a grafikus felület tervező eszköztár. Ha elhelyeztük a kívánt vezérlőelemeket az ablakon és megírtuk a programkódokat, első futtatáskor még lesz egy kis dolgunk. Ugyanis a projekt létrehozásakor nem készült fő osztály (Main Class). A párbeszédablakban válasszuk ki a JFrame osztályunkat és állítsuk be fő osztállyá!

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Frissítés Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.