Jelenlegi hely

Új hozzászólás

Hibaüzenet

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

C programozás - Helló világ!

A C programozási nyelv a '70-es évek elején jelent meg, Dennis Ritchie és Ken Thompson fejlesztette ki UNIX rendszerekre. Bár felhasználói programok készítésére manapság ritkán használják és weboldalak programozása is igen körülményes lenne a segítségével, operációs rendszerek, rendszerszoftverek és játékok készítéséhez mind a mai napig gyakran használják.

Nagyon sok modern programozási nyelv szintaxisa a C nyelv szintaxisából származik, így a C nyelv elsajátítása után a Java, JavaScript, C#, PHP nyelvek tanulása valamivel könnyebb lehet, mintha Pascal alapismeretekkel kezdenénk neki.

A programíráshoz alapvetően két "eszközre" lesz szükségünk:

  • egy szerkesztőprogramra (IDE), aminek segítségével a forráskódot megírjuk
  • és egy C fordítóra, amivel lefordíthatjuk a forráskódunkat egy futtatható programmá

Quincy 2005

Habár nem valami friss szoftver és van pár komoly hiányossága a mai modern fejlesztőeszközökhöz képest, mégis a tanulási folyamat elején jó szolgálatot tehet a Quincy 2005. A legfrissebb verziója az 1.3-as, ami 2008 februárjában került kiadásra. Fő előnye, hogy egy kis méretű telepítőkészlettel a szerkesztővel együtt települ a GNU C fordító is, így a program telepítése után nincs szükségünk semmilyen egyéb beállításra, rögtön nekiláthatunk a programírásnak. Mint a C fordító, mint maga a Quincy szerkesztő felület ingyenesen elérhető.

A program Google segítségével is könnyen megtalálható, az alábbi oldalról tölthető le a 18MB-os telepítőjészlet: http://www.codecutter.net/tools/quincy/

Helló világ!

A program indítása után készítsünk egy új C forrásfájlt:

Láthatjuk, hogy a szerkesztővel C++ programokat is írhatunk (a C nyelv Objektum orientált kiegészítése), de egyenlőre maradjunk a C nyelvű programoknál.

A megjelenő programablakba írjuk be a következő kódot:
(a szövegszerkesztő sajátossága, hogy bizopnyos esetekben a kurzormozgató billenyűk nem úgy viselkednek agogy várnánk, vagyis nem a kurzort mozgatják 1-1 pozícióval, hanem a teljes programkódot görgetik fel/le, vagy egész szavakat ugranak át jobbra/balra - ezen segíthet, ha a Ctrl gombot egyszer-egyszer lenyomjuk, utánna egy darabik "normál" üzemmódban működnek a kurzormozgató billentyűk)

#include <stdio.h>

int main() {
	printf("Hello vilag!\n");
}

Ne felejtsük el elmenteni a programot! A programot lefordítani és futtatni a futó embert ábázoló ikonra kattintva tudjuk (vagy az F9 billentyű lenyomásával):

Futás közven egy ablakban megjelennek a fordítási üzenetek, ha hibás a kód, akkor a hibaüzeneteket is itt láthatjuk. Egy parancssoros ablakban pedig a program kimenetét látjuk, Entert-t ütve tudunk visszatérni a szerkesztőhöz (a fordítási üzenetek ablakát a Close gombbal zárjuk be, mert ha az ablak bezáró gombját használjuk, magát a Quincy-t is bezárhatjuk).

Sajnos a fejlesztőeszköz nincs felkészítve az ékezetes karakterek használatára, Így lehetőség szerint a szövegkiításokban se használjunk ilyen karaktereket.

A program rövid magyarázata

Minden C proram tartalmaz egy main nevű speciális függvényt, ami a program belépési pontja. A hozzá tartozó kapcsos zárójeles utasításblokk parancsait kezdi el végrehajtani a számítógép a program indítása után. A main kulcsszó elé írt int típusmeghatározás a függvény visszatérési értékének típusát határozza meg. Ennek segítségével a program képes visszaadni egy hibakódot, ami egy egész szám (ebben a programban nem foglalkozunk ezzel, habár az int típust a main függvény esetéven kötelező megadni).

A programunk csupán egy sornyi végrehajtandó kódot tartalmaz: a printf függvényt hívjuk meg. A függvény a paraméterében kapott szöveget írja ki a szöveges képernyőre (parnacssoros ablakba). A \n kifejezés annyit tesz, hogy a szöveg kiírása után a további kiírások új sorban kezdődjenek (sortörés). Mivel a printf függvény nem tartozik a C nyelv alapvető parancsai közé, így az őt tartalmazó stdio.h header fájlt az #include direktívával meg kell hívnunk a programunk elején.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.