Jelenlegi hely

Új hozzászólás

Java programozás - Helló világ!

A Java egy általános célú objektum orientált programozási nyelv, melyet a Sun Microsystems fejlesztett ki a '90-es évek elején (a céget azóta felvásárolta az Oracle, így manapság már az Oracle adja ki és tartja karban a Java egyes verzióit). Egyik fő erőssége, hogy a kész Java alkalmazásunkat (bizonyos megkötésekkel) bármely gépen és operációs rendszeren futtathatjuk, amelyre fel van telepítve a Java Virtuális Gép (JVM - Java Virtual Machine.

JRE vagy JDK?

A Java alkalmazások futtatásához telepítenünk kell a Java-t, pontosabba a Java Runtime Environment-et (JRE), melyet legegyszerűbben a http://java.com oldalról tudunk letölteni. Ez tartalmazza a számítógépünkre és operációs rendszerünkre elkészített Java viruális gépet, amelynek segítségével futtathatjuk a Java-ban írt alkalmazásokat.

A programfejlesztéshez viszont ez nem elég, le kell töltenünk az aktuális JDK-t (Java Development Kit), valamint szükségünk lesz a fejlesztéshez egy szerkesztőprogramra, IDE-re (Integrated Development Environment) is. A két legelterjedtebb ingyenesen is elérhető fejlesztőkörnyezet a Java-hoz a NetBeans és az Eclipse. Mivel a NetBeans-t is az Oracle tartja karban, az oldalukon elérhető egy telepítőkészlet amely mind a JDK-t mind a NetBeans-t tartalmazza. A letöltéséhez írjuk be a keresőbe a JDK kucslszót, az első találat a megfelelő letöltőoldal lesz: http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html.

A letöltéshez el kell fogadnunk a liszensz feltételeket, majd válasszuk ki az operációs rendszerünknek megfelelő telepítő csomagot:

Programozzunk!

Telepítés után indítsuk el a NetBeanst és hozzunk létre egy Java Application típusú projektet:

Az előre generált kódot egészítsük ki a jelölt sorral:

A programot a Run menü Run projekt pontjára kattintva tudjuk lefordítani és elindítani (a zöld lejátszó gomb ikon ki van téve az ikonsorra is, illetve az F6 billentyű lenyomása is ezt a műveletet indítja).

A program kienete a NetBeans-en belül a képernyő alján egy Output ablakban jelenik meg:

Jól látható, hogy a Java elboldogul az ékezetes karakterek kiírásával, mivel UTF-8 kódolást használ (azért a projektek és fájlok neveiben tartózkodjunk az ékezetek használatától).

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Frissítés Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.